Fotografen – en del av bröllopets kostnad

Att gifta sig är någonting som många drömmer om – att inför familj och vänner förklara sin kärlek och lova sin trohet till den person man älskar, för att sedan avsluta den speciella dagen med en fantastisk fest. Men bröllopet kan bli en dyr historia när man räknar ihop vad hela kalaset kommer att kosta. När det handlar om bröllop är kärlek, talesättet till trots, inte gratis.

Vem fotar bröllopet?

I Ulf Malmros film Bröllopsfotografen från 2009 börjar huvudpersonen Robin att jobba som bröllopsfotograf, en typ av fotograf som har blivit allt mer populär att anlita inte bara för att ta bilder på brudparet efter själva vigseln. Många brudpar önskar sig nu en fotograf som dokumenterar hela dagen som bröllopet äger rum: från morgonens champagnefrukost, till vigselceremonin och till sist mottagningen och den efterföljande festen.

Att hyra en fotograf under en hel dag kostar såklart en del, vilket gör det viktigt att tidigt räkna med denna kostnad i budgeten om detta är en tjänst man vill anlita för att föreviga alla delar av sin bröllopsdag. Något att tänka på när det kommer till kostnaden för fotografen är också om man bara kommer behöva betala för själva tjänsten, eller om det även kommer att tillkomma kostnader för resa, boende och ett till matkuvert.

På tal om budget – hur bröllopet kommer att finansieras är även det viktigt att fundera över. Är pengarna redan hopsparade, kommer svärföräldrarna att hjälpa till med kostnaderna, eller är det läge att ta ett lån? Om man funderar på att låna pengar för att betala för sitt bröllop, finns det hjälp att få genom till exempel http://ekonomiguiderna.se eller liknande tjänster.

Att planera sitt bröllop kan vara nog så tidskrävande och stressigt utan att ens tänka på vad det hela kommer att kosta. För den skull bör man dock inte glömma bort att även planera sin bröllopsbudget, och då också ställa sig frågan vad man faktiskt är beredd att betala för det bröllop man vill ha.

Oavsett vilken prisklass ens bröllop kommer att vara inom är det bra att redan i ett tidigt skede av planeringen vara medveten om de faktiska kostnaderna, samtidigt som man har en buffert för att vara förberedd på oförutsedda eller bortglömda utgifter längs vägen. En kostnad som kan glömmas bort i planerandet av gästlista, meny och kläder är just bröllopsfotografen – och visst vore det tråkigt att behöva hoppa över att få dagen fotograferad bara för att man glömde att räkna med det i budgeten.