Scenkläderna i Bröllopsfotografen

Scenkläderna i Bröllopsfotografen är egentligen ganska enkla, förutom brudparets och huvudkaraktären Robins. Just Robins kläder är väldigt väl sammansatta och berättar hans karaktär på ett mycket effektivt sätt. Scenkläder är designade för att göra precis det, berätta karaktären och berättelsen runt en person enbart genom deras klädval. I Robin ser vi den tuffa killen med rockiga kläder och långt hår, som står i stor kontrast mot de människor runt omkring honom som är iklädda klassiska kläder vilket visar att de tillhör eliten i samhället. Han är även klädd helt i svart, vilket förstärker känslan av att han är det svarta fåret och en outsider.

Jaana Fomin är kostymör

Scenkläderna i Bröllopsfotografen är designade av Jaana Fomin. Hon har arbetat som kostymör på filmer såsom Flykten till framtiden, Min så kallade pappa, Smala Sussie, Den bästa sommaren, Mammas pojkar och Tjenare kungen. Hon är gift med filmregissören Ulf Malmros och det var han som regisserade Bröllopsfotografen samt många andra av de filmer där hon skötte scenkostymerna. Jaana Formin har vunnit en Guldbagge för scenkläderna i Tjenare Kungen. Bästa kostym är en kategori på Oscarsgalan och detta är den svenska motsvarigheten till detta pris, så det är prestigefyllt att vinna det. Hennes kostymer har ofta ganska roliga undertoner och jobbar ganska mycket med stereotyper.

Varför behövs egentligen scenkostymer?

Som tidigare nämnt är det scenkostymerna som berättar hur en karaktär är utan att skådespelaren ens behöver tala, röra sig eller visa upp det på något annat sätt. I riktiga livet klär vi oss på ett sätt som motsvarar vår personlighet och detta måste även vara på samma sätt när det kommer till film. Kläder markerar vilka vi är och precis som vi kanske hittar vår perfekta jacka på höstjacka.se måste det se ut som att kläderna stämmer överens med karaktärens personlighet. Annars blir det en dissonans som upplevs obehaglig och störande för de som tittar på filmen. Kläderna i Bröllopsfotografen är mycket lyckade eftersom de förstärker karaktären och bidrar stort till filmens handling och känsla.