Film i Sverige

Att titta på film är väldigt populärt i hela världen. I själva verket har film varit populärt ända sedan de första filmerna producerades i början av 1900-talet. Eftersom Sverige länge har varit ett rikt land har många olika typer av filmer producerats. De allra först handlade framförallt om krig, tragedi och kärlek. Men de senaste åren har flera andra typer av filmer producerats, exempelvis Bröllopsfotografen vilken var väldigt populär. Denna film lyckades nämligen fånga in både tragiska och komiska scener, vilket är något som den svenska filmscenen uppskattar väldigt mycket. Därför kommer denna artikel kolla närmre på hur människor kollar på film i Sverige, nämligen med Bröllopsfotografen som utgångspunkt.

Hur kollar människor på film?

Bröllopsfotografen och flera andra filmer har blivit populära på grund av att de har blivit mer tillgängliga för allmänheten. Förr i tiden spelades filmer endast på biografer och i rika människors boenden, men nu går det faktiskt att se film överallt när som helst. Anledningen till detta är att nästan alla har en mobiltelefon där det går att ladda ner filmer och spela upp. Dessutom är det enklare än någonsin att köpa mobiltelefoner. Det går till och med att köpa en Iphone X eller en ny Samsung direkt på internet. En del hemsidor fokuserar till och med på att köpa och sälja begagnade telefoner, vilket gör det extra billigt att kunna köpa en telefon som det går att kolla film på.

Bröllopsfotografen, en svensk klassiker

Anledningen till att Bröllopsfotografen tas upp som ett bra exempel på svensk film är att den är både komisk och tragisk. Många svenskar tycker nämligen om att kolla på filmer som har ett syfte som går att relatera till, men samtidigt ska den vara rolig och enkel att hänga med i. Bröllopsfotografen gör detta då handlingen är att Robin blir uppsagd från ett företag ute på landsbygden och måste sadla om för att hitta ett nytt jobb. Många svenskar kan relatera till denna historia då många av de stora industrierna har lagt ner och flyttats utomlands. I filmen lyckas Robin bli en duktig bröllopsfotograf, men under ett bröllop hos en rik familj i Djursholm. Under bröllopet blir han kär i brudens syster, vilket är det komiska i filmen. Utöver detta är Robin som sagt också från landsbygden, vilket gör att hans lantliga stil krockar med det finare folket som är på bröllopet i Djursholm. Många svenskar kan också relatera till denna kulturkrock, framförallt då många i Djursholm har kopplingar till det lite finare och rikare folket i Stockholm.