Kostnader förknippade med ett bröllop

Att gifta sig är en stor sak för många. Förr var det vanligt att man gifte sig och sedan levde man resten av livet ihop. I dag är det minst lika vanligt att par går skilda vägar och vissa gifter också om sig efter en tid. Bröllop kan vara olika stora. Precis som i filmen Bröllopsfotografen kan man ha många gäster, men man kan också gifta sig utan några gäster alls. Men vilka kostnader är egentligen förknippade med ett bröllop?

Få ihop pengar till bröllopet

Det finns flera sätt att få ihop pengar till ett bröllop på. Vissa väljer att sälja guld som inte används för att få tag i lite extra pengar. Andra sparar under lite längre tid. Det finns också dem som väljer att gifta sig efter de ekonomiska förutsättningarna. Man väljer en mindre mottagning, kanske en hotellövernattning istället för bröllopsresa och maten kan man laga själv istället för att beställa.

Anlita en fotograf

Bröllopet är i de flesta fall något man vill föreviga. Många väljer att fotografera eller filma bröllopet. I vissa fall ber man en släkting med kamera att göra arbetet, men annars kan man anlita en fotograf. Precis som i filmen Bröllopsfotografen kan det ta ett tag innan man lär sig fotografera på bästa sätt, men det är bara att öva. När man ska anlita en fotograf får man räkna med att det kostar mer pengar att anlita en erfaren fotograf, än att anlita en person som inte tidigare har fotograferat så mycket. En oerfaren fotograf kan dock innebära att bilderna inte blir så som man har tänkt, och det är inte direkt möjligt att göra om bröllopet för att ta nya bilder.

Bröllop som i en film

Om man vill ha ett bröllop som liknar det i Bröllopsfotografen får man i regel vara beredd att betala lite mer. Likaså om man vill ha ett bröllop som är fullt av lyx, god mat, vackra kläder och som har en stor fest efteråt. Har man obegränsat med pengar att lägga på bröllopet kan det självklart vara roligt att skapa sitt eget drömbröllop, men för många par är det faktiskt inte själva vigseln som är det viktigaste.

Mat och dryck

Ju fler personer man bjuder till sitt bröllop och ju större sammankomst det ska vara efteråt, desto mer pengar får man räkna med att lägga på alkohol, mat och dryck. Alkohol kan man stryka om man vill, men ska man samlas efter bröllopet bör man i alla fall ha något att kunna bjuda på. Ett billigare alternativ är att laga maten på egen hand, eller att be gästerna hjälpa till som på ett knytkalas. Att anlita catering och personal som sköter servering kan kosta flera tusenlappar bara för en kväll.