Filmen Bröllopsfotografen

Ulf Malmros är känd med hela svenska folket för att presentera Värmland och värmlänningar på TV och vita duken. I filmen Bröllopsfotografen från 2009 följer vi arbetaren Robin som, efter att han förlorar sitt jobb på fabriken i Molkom, bestämmer sig för att satsa på en karriär som bröllopsfotograf i Stockholm. Robin spelas av Björn Starrin, ett vanligt ansikte i Malmros filmer, och andra kända namn i filmen är Tuva Novotny, Kjell Bergqvist och Johannes Brost. Ulf Malmros visar i den här filmen, och även i flera av hans andra verk, kontrasterna mellan landsbygd och storstad på ett väldigt tydligt och folkligt sätt.

Filmen Ha ett underbart liv

Malmros långfilmsdebuterade 1992 med filmen Ha ett underbart liv. En film som inte alls är inriktad på Värmland, utan istället utspelar sig i Norrland och Stockholm. Den handlar om Peter som i lumpen förlorar sin flickvän till en kompis. Förbannad bestämmer han sig för att resa hem, men träffar en annan tjej på vägen. Peter spelas av Per Löfberg, och andra skådespelare är exempelvis Kim Anderzon och Kjell Bergqvist. Den här filmen känns långt ifrån där Malmros är idag och för den som verkligen vill njuta av hans nutida värmländska stil kan man snart se en ny säsong av Ack Värmland på tv. Serien är under inspelning och har flera av de välkända ansikten man känner igen från Malmros spelfilmer.

Filmen Smala Sussie

Ett klassiskt exempel på en mer nutida typ av Malmros-film är filmen Smala Sussie. Filmen handlar om Erik som kommer hem från Stockholm till Bruket för att få reda på att hans syster Smala Sussie är borta och han börjar leta efter henne. Även denna film har en stor portion av Värmland och svart humor. I filmen ser man skådespelare som Björn Starrin, Tuva Novotny, Kjell Bergqvist och Bengt Alsterlind. Ulf Malmros har verkligen gjort Värmland till hela Sveriges sommarställe eller uterum, där vi på ett folkligt vis kan ta del av galenskap, kärlek, sorg och livets alla missöden. Han räds inte för att visa obekväma scenarion och hitta humorn även i de svartaste platser.