Filmen Bröllopsfotografen

Kan en hobbyfotograf från Värmland som behöver göra en personlig resa lära överklassen något om livet? I filmen bröllopsfotografen, där landsbygd och storstads-metropol möter varandra visar det sig vara fullt möjligt. I filmen får vi lära känna säregna karaktärer som lever en verklighet många av oss kan relatera till, antingen genom att ha liknande liv eller släktingar som på ett eller annat sätt är intressanta men ofta stereotypa personligheter. Ibland kanske vi tom vill fly från det och låtsas att vi är några andra än de vi föds till.

Drömmen om ett liv med framgång utanför ens trygga uppväxtort kommer till sin spets när huvudpersonen Robin (spelad av Björn Starrin) bestämmer sig för att ta ett lån och lämna allt, det är många slumpmässiga och lite pinsamma situationer som gör att han hamnar som bröllopsfotograf på ett bröllop arrangerat av en av Stockholms rikaste familjer i det fina Djursholm, som också är smärtsamt nonchalant mot alla som inte lever upp till deras nivå. Frågan är om det Robin kommer till är så mycket bättre än det han valt att lämna. Utåt sätt är allting perfekt, det finns inget att anmärka på, men som många klassiska skildringar av rika familjer är det ganska fattigt innanför väggarna och relationerna är ganska trasiga. Det finns mycket patriarkat och outtalade etikettsregler för dessa familjer som umgås mest för att bevara ett anseende snarare än ett vänskapsband. Saker och ting ställs på sin spets när Robins känslor för brudens syster visar sig vara besvarade och de ska mot alla odds lyckas överleva klasskillnader och intriger dels mellan alla personligheter som har en åsikt om dem och dels deras egna föreställningar och förväntningar på vad som egentligen är ett godkänt liv.

Det visar sig ganska snabbt inte vara så som Robin trott att livet bör vara innehållsmässigt. För när allt kommer omkring så är det våra minnen och våra genuina känslor som räknas och som leder oss starkast framåt. Filmen bakom all humor och elände visar oss möjligheter genom att fånga våra ögonblick och minnen för alla större städer hos BGA, det handlar inte om anseende eller pengar utan om det vi upplever som sätter spår i oss, spår som vi vill minnas och som för oss närmare varandra. Att som bröllopsfotografen vara den osynlige under ett bröllop men också vara den som ger det mest värdefulla till oss gestaltas på ett fantastiskt sätt genom denna film. Det är kärleken som övervinner alla måsten och tilltänkta roller. Människan behöver kännas sig älskad och bilda relationer som håller oss levande Filmen Bröllopsfotografen vi behöver memorera viktiga tillfällen och skapa minnen som ger oss en trygg bas och som vi inte glömmer bort i första taget.