Vem är Ulf Malmros?  

Ulf Malmros heter skaparen bakom Bröllopsfotografen. Han är svensk filmregissör och även manusförfattare. Han står bakom otroligt många kända verk och har arbetat med både TV och film. Han började att arbeta med TV redan 1989 och då var det “elake polisen” som var en tv-serie som sändes. Han började dock redan då han var 13 år gammal att göra amatörfilmer vilket innebär att intresset alltid har funnits där för honom när det kommer till film och skapande. Han födde687px-ulf_malmross 1965 och var bara 24 år gammal när han började att arbeta med att skapa regi och manus till “Elake polisen”. Han gjorde sin debut med långfilm med filmen “Ha ett underbart liv” som släpptes 1992. Han har fått många olika priser men sin första guldbagge fick han år 2006. Han är fortfarande aktuell och den regisserar i nuläget “Flykten till framtiden” tillsammans med sin fru Jaana Formin. Han har även varit med och regisserat många musikvideor samt varit sommarpratare i p1 år 2010, då i samarbete med Sveriges radio.

Ulf Malmström diagnostiserades med en tumör 2006 efter att ett längre tag ha gått med ryggont och efter kontakt med läkaren fått beskedet att han måste åka in direkt och röntgas. Han hade då en tumör som var 35 millimeter och som satt inne i ryggraden. han får opereras direkt och firar julafton på Karolinska sjukhuset och han var kvar där även under nyårsafton. Tumören visar sig vara ofarlig, han skrev under sin rehabilitering manuset till bröllopsfotografen och det skrevs på tre veckor. Detta är en av de mest framgångsrika filmer som Ulf Malmros har gjort och den skrev han liggandes i sjukhussängen.

De filmer som Ulf Malmros kanske är mest känd för utöver Bröllopsfotografen är Tjenare kungen, Mammas pojkar, Min så kallade pappa, Bäst i Sverige, Den bästa sommaren och Smala Sussie. Ulf Malmros har genom alla år haft en mycket framgångsrik karriär och om du vill läsa mer om honom och alla hans verk ska du gå in på wikipedia. Där hittar du alla verk som han har bidragit med till de svenska filmerna.