Michael Nyqvist

Michael Nyqvist hade en liten biroll i Bröllopsfotografen! Men vem var han? Nyqvist var en svensk skådespelare som hade en utbildning från Teaterhögskolan i Malmö. Hans första roll för den bredare publiken var i de första Beckfilmerna från 1997 – 1998 där han spelade en polis vid namn John Banck. Nyqvist har medverkat i flera av Lars Noréns pjäser, och några av de mest uppmärksammade är Skuggpojkarna och Personkrets 3:1. Fram till sin död var Michael Nyqvist en del av Kungliga Dramatiska Teaterns fasta ensemble. Skådespelarens stora genombrott kom i filmen Grabben i graven bredvid där kan spelade bonden Benny, en roll som belönades med en Guldbagge.

En intressant karriär

Under de senaste åren har många kända musiker och skådespelare gått bort. Michael Nyqvist avled i cancer under sommaren 2017, vilket är en stor förlust för många filmälskare. Nyqvist var på senare år en stor stjärna som medverkade i många stora och välkända produktioner. Efter filmatiseringen av Stieg Larssons trilogi Millennium, där Nyqvist spelade Mikael Blomkvist, tog hans karriär fart och år 2011 gjorde Michael sina första roller i Hollywood där han spelade i Mission: Impossible – Ghost Protocol och Abduction. De allra sista filmerna Nyqvist hann medverka i var exempelvis Ulf Malmros film Min så kallade pappa, John Wick där Nyqvist spelade mot bland annat Keanu Reeves, samt Den allvarsamma leken som gav skådespelaren hans femte Guldbagge för bästa manliga huvudroll. Nyqvist var en stjärna som vi aldrig kommer glömma.

Michael Nyqvists begravning

Michael Nyqvist dog 56 år gammal och lämnade efter sig familj, vänner och släkt. Begravningen skedde i Katarina kyrka i Stockholms den 21 juli klockan 14. Efter ceremonin i kyrkan var de närmaste inbjudna till en minnesstund. Ett sådan tillfälle kan vara jobbigt för många och det kan vara svårt att veta hur man skall hantera en begravning, men här går det läsa mer om svenska begravningar och hur de går till. Många tycker att det är jobbigt att gå på en begravning för det kan vara så mycket känslor, men det är okej – alla får gråta. Tänk på hur många filmer vi sett med Nyqvist, och det är nu vi skall minnas dessa och ha kvar minnet av den duktiga skådespelaren. Alla tankar går till hans nära och kära!